Hyreskontrakt för uthyrning av fastighet

Har du dåligt samvete över att du inte upprättat ett ordentligt hyresavtal? Många tänker att det är för dyrt att anlita en advokat men vill samtidigt vara försäkrad om att sina hyresavtal är garanterat juridiskt korrekta.

Det finns inget krav på att ha ett hyresavtal, men det finns stora fördelar med att ha ett. Dessutom kan hyresgästen kräva ett skriftligt hyresavtal. Det är viktigt att bestämma vad som ska gälla i de olika situationer och frågor som kan uppstå. Förutom att du inger respekt och förtroende för potentiella hyresgäster så minskar risken för framtida problem om ni inte är överens.

Den nya lagen om uthyrning av egen bostad (UEB) gäller för bostad som man själv äger direkt eller indirekt, såsom en villa eller bostadsrätt. Den gäller dock inte uthyrning för fritidsändamål. Den nya lagen skiljer sig från hyreslagens (12 kap JB) regler vad gäller hyresavgift, uppsägningstid, besittningsskydd. Hyresgästen får inget besittningsskydd när bostaden hyrs ut enligt lagen om uthyrning av egen bostad.

Har du hyrt ut en privatbostad, exempelvis din villa, ditt fritidshus eller din bostadsrätt, kan det innebära att du ska betala skatt för uthyrningen men du får göra scablonavdraget 40 000 kr och 20 % av intäkter därefter per år och bostad. Skatteverket erbjuder nyttig information här.

Hyreskontrakt för uthyrning av villa enligt UEB (och Pdf)

Hyreskontrakt för kortvarig uthyrning av villa enligt JB (och Pdf)

Hyreskontrakt för korttidsuthyrning av fritidshus (och Pdf)

Överenskommelse av driftskostnader med anledning av uthyrning av fastighet (och Pdf)

Hyreskontrakt för i första hand kontor och lokaler av enklare beskaffenhet (Pdf)